Truhlářská výroba designového nábytku

  Jan Ficek Dřevovýroba, založeno r. 1946

Vinárna Mikulov

Návrh dispozičního řešení vinárny hotelu v Mikulově vychází ze stávající dispozice prostoru, která je jen mírně adaptována pro nové využití tak, aby byl následný komfort uživatelů a užitná hodnota prostoru co největší a zároveň nemuselo dojít k výrazným stavebním zásahům.

    Dispozice se skládá ze tří funkčních zón - salónku, vinotéky s degustační místností a vinárny. Prostor je přístupný samostatným vstupem přímo z ulice a zároveň je napojen na stávající restauraci a z druhé strany je průchozí na letní zahrádku ve dvoře.

Nejblíže vstupu se po pravé straně nachází salónek,  který již dnes slouží svému účelů, jelikož přímo sousedí s restaurací. Po levé straně je pak velikostí podobný prostor s výkladci do ulice, který by nově sloužil jako vinotéka a degustační místnost. Tyto dvě funkce jsou odděleny skleněnou příčkou s posuvnou částí, takže můžou zůstat odděleny nebo propojeny. Degustační místnost je zároveň napojena na vinárnu. Vzhledem k velikosti prostoru je prosklení nutné, jinak by oba prostory působily jako příliš malé a těsné. 

Vstupní prostor by bylo vhodné upravit tak, aby byl prostor vinárny přístupný přímo a nemuselo se chodit přes zmiňovanou vinotéku, jejíž dispoziční využití by bylo tímto faktem značně omezeno. Za vstupem tak  vznikne chodba, z které bude každý prostor přístupný zvlášť. Křídlo dveří do vinotéky by mělo být nově prosklené, aby si jí zákazníci lépe všimli. 

Třetím prostorem je samotná vinárna. Vinárna je taktéž přímo propojena s restaurací. Má podlouhlý obdélníkový půdorys. Umístění baru se tak nabízí na konci tohoto prostoru, který je přímo napojený na sklad. V blízkosti baru se nachází gril, který je umístěn tak, aby byl v prostoru dobře viditelný a poutal pozornost návštěvníků. Zbytek prostoru určený pro sezení je pak jednotný a není ničím funkčně přerušován. Vinárna je dále propojena i se salonkem a degustační místností, vždy dvoukřídlými posuvnými dveřmi.


    Další částí návrhu je vizuální koncepce prostorů, tak aby splňovala současné požadavky na design a zároveň se hodila ke geniu loci hotelu. Stávající terracottová dlažba a hrubá omítka je doplněna přírodními dekory dřeva a antracitově šedými a černými odstíny. 

Sezení je řešeno u jedné stěny klasickými stoly o více místech a druhé stěny podlouhlou čalouněnou lavicí s malými stolky pro dva, které jsou doplněny pelmelem židlí.  Bar je řešen v antracitově šedé barvě s masivní dřevěnou deskou. Za barem jsou u stěny ještě nízké úložné skříňky a nad nimi plechové klikaté police na lahve s vínem. Dominantní jsou pro celý prostor skleněné lustry. 

© 2019 NUX. by JFD